Skoči na glavni sadržaj
Veterinary Medicines

O ovom mrežnom mjestu

Na ovom mrežnom mjestu možete pronaći službene i ažurirane informacije o veterinarsko-medicinskim proizvodima koji su odobreni bilo gdje u Europskoj uniji (EU) i Europskom gospodarskom prostoru (EGP) te saznati u kojim je državama dostupan određeni veterinarsko-medicinski proizvod.

Uključuje informacije o:

  • odobrenim veterinarsko-medicinskim proizvodima
  • registriranim homeopatskim veterinarsko-medicinskim proizvodima
  • veterinarsko-medicinskim proizvodima koje su iz jedne države članice EU-a/EGP-a u drugu prenijeli veletrgovci.

S pomoću alata za usporedbu VMP-ova koji je dostupan putem funkcije pretraživanja možete jednostavno usporediti VMP-ove.

Izvor podataka o VMP-u

Informacije koje vidite na ovom mrežnom mjestu dolaze izravno iz „Unijine baze podataka o proizvodima”, baze podataka EU-a za prikupljanje i pohranu informacija o veterinarsko-medicinskim proizvodima odobrenima u EU-u/EGP-u.

Regulatorno tijelo za VMP-ove koje je odobrilo njegovu primjenu dostavlja informacije o svakom VMP-u u bazu podataka. To je tijelo odgovorno za osiguravanje potpunih i točnih informacija.

Odgovorno tijelo može biti:

  • regulatorno tijelo za veterinarsko-medicinske proizvode u državi članici EU-a ili državi EGP-a (nacionalno nadležno tijelo), ako je VMP odobren na nacionalnoj razini za primjenu u jednoj ili više država
  • Europska agencija za lijekove (EMA), ako je VMP odobren centraliziranim postupkom za primjenu u cijelom EU-u/EGP-u.

Informacije o tome tko je odgovorno tijelo za svaki VMP možete pronaći na stranici za određeni VMP u rubrici „Pojedinosti o odobrenju”.

Mrežno mjesto automatski se ažurira čim u bazi podataka budu dostupne nove ili ažurirane informacije. Novosti na ovom mrežnom mjestu možete pratiti na našoj stranici Novosti.

EMA održava ovo mrežno mjesto u suradnji s regulatornim tijelima EU-a/EGP-a za lijekove i Europskom komisijom.

Više informacija:

Jezična politika

Ovo mrežno mjesto dostupno je na svim službenim jezicima Europske unije (EU) te na islandskom i norveškom jeziku.

Jezik možete odabrati u gornjem desnom kutu svake stranice.

Pretraživanje VMP-ova

Na ovom mrežnom mjestu možete pretraživati VMP-ove koristeći se odabranim jezikom.

Pretraživanje uključuje pregled VMP-ova koji nisu odobreni u državi u kojoj je odabrani jezik službeni. Stoga se naziv VMP-a i neke druge informacije prikazane na popisu rezultata pretraživanja mogu pojaviti na drugom jeziku, ovisno o državi koja ga je odobrila.

Informacije o VMP-ovima

Na ovom mrežnom mjestu možete pronaći osnovne podatke o svim VMP-ovima na odabranom jeziku. To primjerice uključuje ciljne vrste, put primjene i farmaceutski oblik.

Ostale informacije mogu biti dostupne samo na drugom jeziku. Informacije mogu biti na engleskom jeziku ili jednom ili više jezika države koja je odobrila VMP. 

To mogu biti primjerice informacije prikazane na stranici za određeni VMP ili informacije iz upute o VMP-u ili sažetka opisa svojstava.

Zaštita podataka

Kako bismo vam omogućili pravilan rad ovog mrežnog mjesta, na vaše uređaje spremamo male podatkovne datoteke pod nazivom kolačići. Možete odlučiti želite li da ovi kolačići prate vaše aktivnosti ili ne. Kolačiće možete izbrisati u bilo kojem trenutku. Više informacija potražite ovdje:

Podatke o VMP-ovima i dokumente objavljene na ovom mrežnom mjestu obrađuju i dostavljaju:

  • nacionalna nadležna tijela i nositelji odobrenja za stavljanje u promet VMP-ova odobrenih nacionalnim postupcima, u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (Uredba (EU) 2016/679).
  • Europska komisija i Europska agencija za lijekove za VMP-ove odobrene centraliziranim postupkom, u skladu s Uredbom Europske unije o zaštiti podataka (Uredba (EU) 2018/1725).

Informacije o načinu na koji EMA obrađuje osobne podatke dostupne su na mrežnom mjestu EMA-e:

Upite o zaštiti podataka možete poslati na dataprotection@ema.europa.eu.

Kontakt

Za pitanja o određenom VMP-u obratite se nositelju odobrenja za stavljanje u promet ili odgovornom tijelu. Informacije o nositeljima odobrenja možete pronaći na stranici za određeni VMP u rubrici „Pojedinosti o odobrenju”.

Za tehničku podršku u vezi ovog mrežnog mjesta koristite portal EMA Service Desk

Pojmovnik

Definicije glavnih regulatornih pojmova koji se koriste na ovom mrežnom mjestu nalaze se u EMA-inom glosaru regulatornih pojmova. Pojmovnik je dostupan samo na engleskom jeziku:

Pravni okvir

Baza podataka na kojoj se temelji ovo mrežno mjesto, poznata kao „Unijina baza podataka o proizvodima”, služi za provedbu propisa EU-a o VMP-ovima u skladu s Uredbom o veterinarsko-medicinskim proizvodima (Uredba (EU) 2019/6). Ciljevi Uredbe su, između ostalog:

  • povećanje transparentnosti veterinarsko-medicinskih proizvoda odobrenih za primjenu u EU-u/EGP-u
  • podrška usklađivanju informacija o veterinarsko-medicinskim proizvodima
  • osiguranje pouzdanog alata za veterinare za razmatranje i usporedbu dostupnih mogućnosti liječenja.

Države članice EU-a i zemlje EGP-a, Europska komisija i EMA pokrenule su ovo mrežno mjesto 28. siječnja 2022. EMA održava ovo mrežno mjesto u suradnji s državama članicama EU-a i zemljama EGP-a te s Europskom komisijom.

How useful was this page?:
Average: 5 (22 votes)